Sophos Firewall OS v20 MR2: Novinky a důvody, proč aktualizovat

Sophos vydal aktualizaci v20 MR2 pro Sophos Firewall OS, která přináší řadu vylepšení a oprav zaměřených na zlepšení výkonu, bezpečnosti a snadnosti použití. Přinášíme Vám shrnutí novinek a doporučujeme instalaci. 

Jste náš zákazník a máte servisní smlouvu? Než budete instalovat, kontaktujte nás přes Help-Desk.

1. Nový asistent zálohování a obnovení

Jednou z nejzajímavějších novinek této aktualizace je Asistent zálohování a obnovení. Tento nástroj usnadňuje přenos konfigurací mezi různými firewall zařízeními. Umožňuje zálohovat konfigurace z jednoho zařízení a obnovit je na jiném, s flexibilním mapováním rozhraní pro zajištění kompatibility. Je to ideální pro upgrady ze starších modelů, například z řady XG na XGS, nebo pro migraci mezi různými modely řady XGS, softwarovými či virtuálními appliance.

 

Klíčové výhody:

  • Flexibilita při přenášení konfigurací mezi různými hardwarovými modely.
  • Možnost mapovat rozhraní na rychlejší porty na vylepšených zařízeních.
  • Vytvoření šablon konfigurací pro snadnější nasazení více zařízení.

Předpoklady:

  • Zálohy z XG Series musí být provedeny alespoň na verzi v19.5 MR4 nebo v20.
  • Zálohy z XGS Series musí být provedeny na verzi v20 MR2 nebo novější.

2. Kontrola kompatibility zařízení

Před obnovením záloh můžete použít nový nástroj pro kontrolu kompatibility zařízení, abyste se ujistili, že zařízení jsou kompatibilní, a zkontrolovali správné nastavení portů, včetně dostupných flexi port modulů. To pomáhá předejít problémům při obnově konfigurací na jiných zařízeních.

3. Vylepšení jednorázového přihlášení do Active Directory (AD SSO)

Verze Sophos Firewall v20 MR2 zlepšuje efektivitu AD SSO prostřednictvím následujících vylepšení:

  • Podpora handshake Kerberos/NTLM přes HTTP nebo HTTPS, což vede k plynulejšímu zážitku z přihlašování, pokud je vynuceno HSTS (HTTP Strict Transport Security).
  • Zlepšená podpora v případech přepnutí na záložní server při výpadcích, což zajišťuje nepřerušovaný přístup.

4. Vylepšený výkon a přizpůsobení Web Protection

Webová ochrana se v této verzi dočkala několika důležitých vylepšení výkonu a možností přizpůsobení:

  • Snížené zatížení systému při vynucování SafeSearch, omezení YouTube, přihlašovacích domén Google nebo omezení nájemců Azure AD.
  • Vylepšené přizpůsobení šifrovacích protokolů, což umožňuje najít ideální rovnováhu mezi bezpečností, kompatibilitou sítě a požadavky na audit.

5. Opravy chyb a bezpečnostní aktualizace

Verze Sophos v20 MR2 řeší více než 45 kritických problémů, čímž zlepšuje výkon, stabilitu a bezpečnost. Nezapomeňte si prohlédnout podrobné poznámky k verzi pro více informací.

6. Jak získat firmware

Sophos Firewall OS v20 MR2 je bezplatná aktualizace pro všechny licencované zákazníky. Aktualizaci můžete stáhnout ručně prostřednictvím Sophos Central, nebo můžete počkat, až bude automaticky distribuována na připojená zařízení. Jakmile bude aktualizace k dispozici, zobrazí se upozornění, které vám umožní naplánovat aktualizaci podle potřeby.

7. Rychlé opravy pro zero-day zranitelnosti

Jednou z klíčových inovací firewallu Sophos je schopnost rychlého zasílání opravných aktualizací „přes vzduch“. To znamená, že důležité opravy, například pro zero-day zranitelnosti, mohou být aplikovány bez potřeby úplné aktualizace firmwaru nebo restartu systému, což minimalizuje prostoje.

Proč byste měli aktualizovat

Aktualizace firewallu je nezbytná pro udržení nejvyšší úrovně bezpečnosti, spolehlivosti a výkonu. Vzhledem k tomu, že všechny aktualizace firmwaru jsou pro licencované uživatele zdarma, není důvod odkládat přechod na verzi Sophos Firewall OS v20 MR2.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.